preloader

Yapısal Kablolama Nedir ve Neden Önemlidir?

  • Anasayfa
  • Yapısal Kablolama Nedir ve Neden Önemlidir?
Yapısal Kablolama Nedir ve Neden Önemlidir?

Yapısal Kablolama Nedir ve Neden Önemlidir?

Bir önceki makalemizde Bilişim Sistemleri’nin, bilgi çağının yaşandığı günümüzde hayatımızın olmazsa olmazlarından olduğu ve bu sistemlerin çalışması için temel bileşenlerden birinin Yapısal Kablolama Sistemleri olduğundan bahsetmiştik.

Şöyle bir benzetme yapabiliriz; İnsan bedeninde organları bilişim sisteminin ekipmanları olarak kabul edersek kablolama sistemlerini de damarlar ve sinirler olarak kabul edilebilir.

İnsan bedeninde organların beyinle ve birbirleriyle iletişimi damarlar ve sinirler sayesinde olur.

Bilişim sistemlerinde bu işlevi kablolama sistemleri (elektrik ve data) yerine getirir.

Data kablolama sistemleri, IP (Internet Protokolu) tabanlı sistemlere uygun olarak modüler olarak tasarlanır ve uygulanırlar. Bu nedenle Yapısal Kablolama (Structural Cabling ) olarak adlandırılırlar.

Yapısal Kablolama Sistemleri, fiber ve bakır (UTP veya STP) kablolar ve kablo sonlandırma elemanlarından oluşan bütünsel bir sistemdir.

Kablolama Sistemi, binalarda duvar – zemin veya diğer beton alanlarının içlerine kurulur ve neredeyse bina ömrü boyunca kullanılır. Bu nedenle bina yapımlarında, özellikle kablolarda en son teknolojinin kullanılması son derece önemlidir. Zaten üretici firmalar da bu nedenle kablolama sistemlerine 25- 30 yıl veya ömür boyu ürün ve uygulama garantisi vermektedirler.

Buradaki “ürün garantisi” ürünün fiziksel dayanımı ile ilgilidir. “Uygulama garantisi” ise kablolama sisteminin uygulandığı dönemde bilinen teknolojik uygulamaları destekleyeceğinin garantisidir. Bu manada bakır kablolama ürünleri Cat6-Cat6A-Cat7 vb. kategorilerde, fiber ürünler ise OM2-3-4-5 vb. kategorilerde giderek artan performans değerleriyle üretilmektedirler.

Bu nedenle Yapısal Kablolama Sistemleri’nde ürün ve uygulama garantilerinin geçerliliği, uygulayıcı mühendislik firmalarının “sistem entegrasyonu” yetkinlikleriyle birlikte değerlendirilmelidir.

Gerek bina içlerinde ve gerek binalar arası (campus veya uzak mesafe) kablolamalarda fiber optik kablolar ve bakır kablolama sistemleri birlikte tasarlanmalı ve kullanılmalıdır. Ancak bu sayede bilişim sistemleri (kameralar, bilgisayarlar, telefonlar, sensörler vd.) sağlıklı bir şekilde kullanılabilirler.

Kablonun kullanıl(-a-)madığı durumlarda Kablosuz Network ( Wireless Netwok) Sistemleri devreye girerler ki bu da ayrı bir makalede ele alınacaktır.

Whatsapp iletişim Whatsapp
Whatsapp iletişim Teklif Al

Hızlı Teklif Al

Hızlı ve kolayca fiyat teklifi almak için lütfen formu doldurun. Uzman ekibimiz tarafından sizin için hazırlanacak fiyat teklifi için sizinle iletişime geçeceklerdir.